Diskusprolaps og arkolyse

Foto: pixabay.com

Som jeg nævnte i mit indlæg for et stykke tid siden, så gik jeg og ventede svar på en MR skanning, jeg havde fået lavet i forbindelse med at jeg havde haft smerter i min fod.

Den har jeg så fået for et par ugers tid siden, og den var som ventet en diskusprolaps i min ryg og noget overraskende fortalte han mig også at jeg har en arcolyse/arkolyse. Som er et egentlig brud på arcus vertebrae (hvirvelbuen), altså et brud/defekt på hvirvelbuen oftest er den lokaliseret i den 5.lændehvirvel, hvilket er også tilfældet hos mig. Det er noget som rammer 5% af den “hvide” befolkning. Yay mig at rende ind i så noget…

Men hvad det så egentlig mere går ud på, er jeg faktisk ik klar over. Fik bare at vide jeg ikke måtte dyrke butterfly svømning, tårnspring, faldskærmsudspring og elastikspring…. Jamen jeg aflyser lige de aftaler jeg havde omkring det så 😂 Ej det var selvfølgelig ikke noget jeg var klar over, og er da mere opmærksom på at undgå at strække ryggen fremover.

Ja og så var der den diskus, som han egentlig mente var årsagen til smerterne i foden. De er der derfor stadig, for han nævnte som sådan ikke rigtig noget jeg kunne gøre imod det. Det er en nerve som der bliver klemt på og derfor får jeg smerter i hælen. Jeg har et tjek igen i september, hvad han vil tjekke der ved jeg ikke. For han gav mig jo egentlig ikke rigtig noget jeg kunne gøre for at forbedre det. Som han sagde, operation var jo helst noget der skulle undgås, for i visse tilfælde så kan det ikke fikses. Udover det kunne de, hvis det blev rigtig slemt give et skud binyrebarkhormon. Så det håber jeg ikke at det kommer til. Men at det bare går i sig selv og forhåbentlig ikke bliver værre.

Det eneste han anbefalede mig var faktisk, at jeg to gange om dagen smækkede stængerne op på sofaen og lod ryggen få lidt hvile, og det er jo ikke det slemmeste at gøre, så det prøver jeg virkelig at efterleve 😉

Hvis i har nogen gode råd til en diskusprolaps ramt øm ryg, så tager jeg imod med kyshånd. Jeg sidder virkelig meget ned hver dag, og det kan ryggen godt nok også mærke. Så jeg er efterhånden villig til at prøve alt for at få lidt lindring af smerten.

7 comments

 1. Måske kontakte en fysioterapeut. Det kan være at de kan give dig øvelser som kan hjælpe dig med at træne prolapsen væk.

 2. Ej noget lort!

  Jeg synes du skal prøve at få en henvisning til en fysioterapeut, der kan hjælpe dig med noget træning, der kan afhjælpe smerterne, men samtidig tage højde for din arkolyse!

  Rigtig god bedring <3

 3. Kære Maria,

  Jeg er først nu blevet opmærksom på dit ønske om at få gode råd i dag, søndag den 11. oktober 2020.
  Og da du jo skrev i 2017, er du måske ikke længere plaget af arcolysen. MEN, hvis du stadigvæk har brug for erfaringer med arcolyse, vil jeg gerne skrive til dig. Så send mig en mail. Jeg har levet med arcolyseproblemer fra jeg var 28 år til jeg blev opereret for 2. gang som 63-årig. Og nu har jeg slet ingen problemer med ryggen mere.

  1. Kære Herluf
   Jeg har to diskusprolaps L4 og L 5, samt arkolyse ved S1/L5.
   Er 59 år, og vil rigtig gerne høre om dine erfaringer.

  2. Hej Herluf
   Jeg kunne godt tænke mig at høre om dine erfaringer da jeg har problemer med min arcolyse og udstrålende smerter. Vh Rasmus

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.