At føde naturligt vs. kejsersnit (den lette løsning)

Nu har jeg kun prøvet at føde den naturlige vej, og det var all the way naturligt, så jeg kan på ingen måde sætte mig ind i at føde ved hjælp af kejsersnit. Men jeg har læst og ikke mindst fået at vide mange gange, at hvis man på nogen måde kan undgå at føde på den måde, så skal man. Hvilket den her artikel på Ekstra Bladet i høj grad også bekræfter.

Der er så mange ting der gør det bedre for en at føde naturligt både for mor og barn. Det er helt klart the way to go. Læs evt. lidt mere om det her. Den største fordel jeg ser er klart, at det gavner immunforsvaret for barnet at komme ud naturligt og der er rent faktisk statistikker der viser at børn der er født ved kejsersnit er mere syge.

Så når jeg læser at folk frivilligt vælger et kejsersnit, så bliver jeg sgu lidt arrig. Især fordi at de er bange for at føde… Eller frygter det gør ondt.

Det gør sgu ondt!

Ja det gør ondt at føde, VILDT ondt. Men guess what, flere milliarder kvinder har gjort det og størstedelen (nu har jeg godt nok ikke lige statistikker på det) har sgu overlevet. Det skal gøre ondt. Du presser et freaking menneske ud af din krop. Hvad havde du regnet med? At det svarede til at klemme nr.2 ud? Og ikke mindst, du glemmer den smerte stort set med det samme igen…

Jeg var sgu både bange og frygtede det ene og det andet. Men jeg levede lidt efter det mantra og det gjorde jeg faktisk i hele min graviditet. At hvis de der tøser i De Unge Mødre kan formå at klemme en unge ud, så kan jeg fandme også. Jeg skal ikke være sådan en piveskid. Og det virkede for mig. Jeg havde ikke på et eneste tidspunkt i løbet af min graviditet overhovedet tænkt på at få et kejsersnit.

Dont do it

Jeg har et par veninder som har været igennem det og på det kraftigste har frarådet det hvis det kan undgås, simpelthen fordi det er så voldsomt for din krop. Du er så hæmmet af det bagefter.

Hvilket er noget jeg også husker fra min barselsgang, da hende der lå på min stue havde fået foretaget kejsersnit og hun kunne knap nok gå ud på toilettet selv. Nu skulle hun så også til at bære rundt på et andet menneske, men knap nok kan bevæge sig. Det hænger ikke så godt sammen i min verden.

Altså du bliver skåret op på midten, overvej nu lige det? Og du kan rent faktisk godt dø af det. Det kan du selvfølgelig også af fødslen på den naturlige måde, men lige i Danmark er det ikke noget sker særlig tit, netop pga. vi har rigtig gode faciliteter og læger der kan træde til hurtigt.

Undtagelser

Selvfølgelig hvis fødslen nu ender ud i kejsersnit pga. fare for mor, barn eller tidligere traumatisk fødsel, så kan jeg ikke se noget problem i det. Men at vælge det som den lette løsning…. det er decideret hul i hovedet.

Hvad siger i derude? Jeg er faktisk meget interesseret i at høre hvad andre har at sige om det her, da jeg ved det er noget som virkelig deler vandene.

At føde naturligt vs. kejsersnit (den lette løsning)
Lille krøllede Magnus et par timer gammel.

At føde naturligt vs. kejsersnit (den lette løsning)

9 comments

 1. Jeg fik min ældste ved en helt almindelig fødsel (dog med kop) og min yngste blev et akut kejsersnit i fuld narkose. Jeg anbefaler på ingen måde kejsersnit. Som du selv skriver, så er man ret hæmmet bagefter. Plus man er lang tid om at komme sig igen. Jeg var heldig at såret helede fint og hurtigt sammen, men ved fra flere, at det ikke altid går så nemt. Jeg forstår ikke, at man vil vælge kejsersnit, men på den anden side, så er nogle kvinder bare så langt ude mentalt, så det kan være en god idé. Kh. Birgitte

  1. Ja altså der er jo nogen tilfælde hvor der bare ikke er andre løsninger når man er derude. Men det er dejligt at høre fra endnu en som har været igennem det at det ikke er løsningen hvis det kan undgås 🙂

 2. Hmm… Grundlæggende tænker jeg nok, man skal være varsom med at kalde kejsersnit “den lette løsning”. For (som du selv er inde på til slut) der kan være mange grunde til, at et kejsersnit vælges som en løsning. Jo, hvis der er tale om “nå skat, hvornår passer det dig bedst med en fødsel; d.17 eller d.20?” – så mener jeg, det er et grotesk eksempel på at forsøge at kontrollere noget, som grundlæggende nok ikke skal kontrolleres.
  Da vi fik vores første barn, var det en meget voldsom fødsel. Der blev begået fejl og fejldisponeringer fra både læge og jordemoder, og vi var meget tæt på at miste vores datter. Vi taler nøddåb, da hun var ca. 16 timer gammel, en måneds indlæggelse med hende, og en usikkerhed og stor risiko for, at hun pga iltmangel under fødslen var blevet hjerneskadet.
  Derefter var jeg sikker på, næste fødsel skulle være et planlagt kejsersnit. Og det ville jeg også være blevet tildelt uden problemer. Men da jeg blev gravid igen, begyndte jeg at tænke, at vi jo nok ikke skulle have mere end to børn – og ville jeg så have 1 naturlig fødsel, som gik ad helvede til, og 1 kejsersnit at se tilbage på? Nej, jeg ville gerne opleve en naturlig fødsel, som var “normal”. At vores søn så vendte forkert nogle uger før termin, var jo ved at spolere det hele 😉 Men han blev vendt (ja, av for satan), og jeg havde den mest fantastiske fødsel!
  Så jeg er glad for, at jeg ikke valgte kejsersnit. Men igen; der kan være mange bevæggrunde til at vælge kejsersnit.

  1. Ja helt sikkert!

   Men når man ser sådan en som Amalie vælge et kejsersnit pga. som hun skriver and I quote: »Jeg skal ikke føde ud af tissemissen og revne om i røven,« se evt. artiklen her. http://www.bt.dk/kendte/amalies-bizarre-frygt-derfor-skal-jeg-foede-ved-kejsersnit så bliver jeg virkelig sur,

   Fordi hun er (sært nok) en som yngre mennesker ser op til og følger. Derfor er jeg lidt bange for at fordi en som hende udtaler så noget, så kan flere følge efter. Det er også derfor jeg synes det er en sindssyg vigtig debat som bør være meget mere fremme end den er.

   Men vildt dejligt at høre du havde en rigtig god oplevelse anden gang og det kan lykkedes til trods for en dårlig oplevelse første gang og virkelig hatten af for at du turde gøre det! 🙂

 3. Jeg er helt enig. Kejsersnit valgt fordi man ikke vil have det gør ondt (øh hvad tror du et kejsersnit gør efterfølgende?) eller fordi de bare ikke vil “føde ud af tissemissen og sprække om i røven” (som Amalie), er helt hen i vejret efter min mening. I Aabenraa har man faktisk valgt, at kvinder ikke kan få lavet kejsersnit, hvis der ikke er en medicinsk grund. Og det synes jeg sgu er fint!
  Nu skal jeg desværre selv have pks når vi engang skal have flere børn, jeg må ikke føde selv. Og jeg er SÅ ærgerlig over det. Sådan helt ud i tæerne, tude over det ærgerlig. Jeg elskede at føde. Ja det gjorde sgu pisse ondt, især fordi jeg udvidede mig forholdsvis hurtigt og havde koblede veer. ‘En jeg elskede det. Det var den fedeste oplevelse. Så det er en rigtig stor sorg for mig, at jeg ikke må. Men det er en alt for stor risiko for barnet og så er det jo bare sådan det er. Aks eller eller pks fordi det er det bedste for mor og barn synes jeg er fint. Ellers synes jeg man bør føde selv.

  1. Ja så er det sgu drøn ærgerligt du ikke kan når du egentlig gerne vil, øv! Ja har læst et par fordi det ik gør ondt kommentarer på et tidspunkt og JA hva filan tror du det gør bagefter så? Det virker ikke som et gennemtænkt argument i hvert fald…

 4. Tja hatten af for jer der føder naturligt. Jeg havde ikke et valg. Jeg åbner mig ikke og kan på ingen måde føde normalt. Det viste de så først, da jeg havde været i fødsel i ca 10 timer. Mine to kejsersnit (lavet på et hospital i nord London. The Whittington hedder det) var vidt forskellige. Det første akut, da de jo ikke viste før der at jeg ikke kunne føde naturligt på nogen måde, men på ingen måde skræmmende. Det andet roligt og fantastisk, da det var planlagt og jeg fik mindstemanden op på maven med det samme. Da jeg jo har oplevet et roligt kejsersnit og ikke husker det som forfærdeligt bagefter, ej heller da det var akut det første, så kan jeg godt forstå folk måske vælger et kejsersnit. Jeg havde ikke voldsomme smerter efter mine kejsersnit. Nu er de selvfølgelig lavet i England men det burde nu ikke ha’ noget at sige. Jeg må nu indrømme, at det ikke helt kan hidse mit op eller noget, hvordan andre vælger at føde, få børn, amme eller ikke amme. Så længe de ikke rynker på næsen af mine valg:)

  1. Hej Mette og tak for din kommentar 🙂
   Nu er det heller ikke en i din situation jeg tænker på, på nogen måde. Men dem som vælger det udelukkende fordi de tænker det er nemmere. Jeg vil heller ikke sige jeg hidser mig op over det, jeg synes bare det er lidt tankeløst af f.eks sådan en som Amalie og gå ud og sige det. Hun bør måske holde så noget for sig selv, da hun netop har rigtig mange der følger med i hendes liv, og måske vil have det i baghovedet hvis de en dag selv står i den situation. Selvfølgelig kan kejsersnit også gå godt og nemt og uden de vilde gener, men det er jo ikke absolut garanteret i alle tilfælde, så man skal virkelig tænke sig godt om. Det er alt hvad jeg vil frem til. Og kunne jeg få bare en til at tænke efter en gang mere før de vælger “den nemme løsning” så er jeg tilfreds. Håber du kan følge min tankegang omkring det 😉

 5. Jeg sagtens følge dig:o) Og Amalie er jo ikke den skarpeste kniv i skuffen så ikke overraskende hun udtaler sig sådan. Jeg håber, og vil rigtig gerne tro på, at de fleste mennesker også de unge, kan tænke selv. Så sådan en udtalelse ikke gør de vælger det samme, alene fordi hun siger det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.